Alopecia areata - Haaruitval, haarverlies en kale plekken

Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen de haarwortels keert, wat leidt tot plotselinge haaruitval en kale plekken.

De aandoening komt vaker voor bij mensen met andere auto-immuunziekten. Hoewel de haren in veel gevallen vanzelf weer terugkomen, blijven kale plekken soms bestaan.

Wat is Alopecia Areata?

Bij alopecia areata ontstaan er plotseling kale plekken in huidgebieden waar normaal haren groeien. Deze kale plekken hebben vaak een ronde of ovale vorm en komen meestal voor op de hoofdhuid.

Alopecia areata kan echter ook andere lichaamsgebieden zoals wenkbrauwen, baardstreek, oksels en schaamstreek aantasten. De aandoening zelf veroorzaakt geen ziektegevoel, maar kaalheid kan wel psychische gevolgen hebben, zoals onzekerheid over het uiterlijk en problemen bij sociale interacties.

Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen de haarwortels keert, wat resulteert in haaruitval. Mensen met alopecia hebben vaak ook last van andere auto-immuunziekten zoals eczeem, astma, of vitiligo.

Bij alopecia universalis en alopecia totalis valt al het lichaamshaar, inclusief wimpers en wenkbrauwen, uit. De haargroei herstelt zich in sommige gevallen spontaan binnen enkele maanden tot jaren, hoewel in ernstige gevallen dit niet gebeurt.

De behandeling van Alopecia Areata

In de meeste gevallen herstelt de haargroei vanzelf binnen enkele maanden tot jaren. Dit betekent dat je moet wachten en dat behandeling niet nodig is, ook al zijn er één of meer kale plekken aanwezig.

Veel mensen zijn onzeker over de aandoening, waardoor het moeilijk is om af te wachten tot het vanzelf beter gaat. Om het herstel van de haargroei te versnellen, kunnen de volgende behandelingen helpen, vooral bij mensen met alopecia areata.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn hormonen die het eigen lichaam (bijnieren) ook aanmaakt. Ze beïnvloeden het afweersysteem. 

Door behandeling met corticosteroïden wordt geprobeerd de verkeerde afweerreactie in de kale plekken op de hoofdhuid te onderdrukken.

De corticosteroïden kunnen in de kale plekken worden ingespoten (met een dunne naald of met een dermojet) of op de huid worden gesmeerd in een zalf, crème of lotion.

Deze behandeling wordt alleen toegepast bij kleine kale plekken. Enkele weken na de behandeling beginnen de haren weer te groeien. Het kan nodig zijn deze behandeling enkele malen te herhalen.

Door deze behandeling kan de huid plaatselijk dunner worden, maar dat herstelt zich meestal na enige tijd. De behandeling met corticosteroïden werkt niet altijd.

Plaatselijke immuuntherapie

In ernstige gevallen kan men overgaan tot plaatselijke immuuntherapie. Hierbij wordt u eerst allergisch gemaakt voor een specifieke stof, vaak Difenylcyclopropenon.

Vervolgens worden de kale plekken wekelijks met deze stof behandeld. Dit veroorzaakt een mild allergisch contacteczeem op de behandelde plekken.

Deze allergische reactie lijkt de haarwortels te stimuleren, wat bij sommige patiënten met alopecia areata leidt tot haargroei.

Mogelijke bijwerkingen van deze behandeling zijn:

  • Jeuk
  • Gezwollen lymfeklieren in de hals
  • Soms pigmentveranderingen, waardoor donkere of witte vlekken op de huid verschijnen.

Niet alle dermatologen passen plaatselijke immuuntherapie toe, zelfs niet bij pleksgewijze kaalheid.

Andere ‘prikkelende stoffen’ die gebruikt kunnen worden, zijn azelaïnezuur-crème en minoxidil-lotion. Houd er rekening mee dat minoxidil-lotion mogelijk niet door je verzekeraar wordt vergoed.

Lichttherapie / ultraviolet-behandeling

Bij PUVA-therapie wordt de aangedane huid bestraald met ultraviolet licht (UVA) in combinatie met psoralenen. Het UV-licht heeft een afweer-onderdrukkende werking en kan in het begin effectief zijn bij sommige patiënten.

Naarmate meer haar teruggroeit, wordt het moeilijker voor het licht om de huid te bereiken, waardoor het haar meestal weer uitvalt. Bij het stoppen van de behandeling gebeurt dit bijna altijd. Soms wordt ook fotochemotherapie toegepast.

Langdurig gebruik van deze behandelingen verhoogt het risico op huidkanker aanzienlijk.

Minoxidil

Minoxidil werd oorspronkelijk ontwikkeld als middel tegen hoge bloeddruk, maar heeft ook een stabiliserend en stimulerend effect op haarzakjes. Het bevordert de celdeling en verlengt de groeifase van het haar.

De beste resultaten worden behaald met een concentratie van 5 procent, die verkrijgbaar is bij de apotheek. Minoxidil wordt meestal voorgeschreven voor volwassenen. Hoewel een bescheiden effect wetenschappelijk is aangetoond, is volledige haargroei onwaarschijnlijk.

Een nadeel is dat het haar weer kan uitvallen zodra men stopt met minoxidil. Bijwerkingen kunnen onder andere haargroei in het gezicht, hartritmestoornissen en hoofdpijn omvatten. Minoxidil wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekering.

Is alopecia areata te genezen

Het verloop van alopecia areata is moeilijk te voorspellen. Vaak begint het haar vanzelf weer te groeien, maar dit kan variëren van enkele maanden tot jaren. In het begin zijn de nieuwe haren soms wit, maar uiteindelijk herstelt de normale haarkleur zich.

Het kan gebeuren dat het haar op een plek terugkeert, maar dat er elders nieuwe kale plekken ontstaan. Soms verdwijnt alopecia areata volledig, om jaren later weer terug te keren.

Kleine kale plekken genezen meestal volledig, terwijl bij uitgebreide alopecia areata, waarbij al het hoofdhaar of lichaamsbeharing verdwijnt, de haargroei vaak niet permanent terugkeert.

De kans op haargroei is kleiner als:

CRLAB behandelingen

De CRLAB haarspa-behandeling is specifiek ontwikkeld om verschillende hoofdhuidproblemen, zoals een strakke hoofdhuid en haarverlies, aan te pakken. Deze behandeling biedt zowel medische als preventieve voordelen voor haar- en hoofdhuidproblemen.

De CRLAB-behandeling zorgt ervoor dat uw hoofdhuid gezond en sterk blijft, wat de haargroei bevordert en haarverlies vermindert.

Hoewel CRLAB geen wondermiddel is voor alopecia, kan het zeker bijdragen aan het behoud van een gezonde en sterke hoofdhuid, wat op zijn beurt nieuwe haargroei kan stimuleren.

  • De aandoening op jonge leeftijd begint
  • Er andere auto-immuunziekten zijn of in de familie voorkomen
  • Er sprake is van aanleg voor eczeem, astma of hooikoorts.

Wat kan ik doen tegen haaruitval?

Hoewel Alopecia Areata een uitdaging kan zijn, zijn er diverse praktische oplossingen om het uiterlijk van haarverlies te beheren en uw zelfvertrouwen terug te winnen.

Maatwerk haarprotheses, haarstukken en haarwerken kunnen gestyled worden voor een natuurlijke uitstraling, waardoor u zich comfortabeler en zelfverzekerder kunt voelen.

Pruik of haarstukje

Bij uitgebreide kaalheid kan je overwegen een pruik of haarstukje aan te schaffen. Zorgverzekeraars bieden hiervoor een vergoedingsregeling aan. Vanuit de basisverzekering wordt een deel van de kosten vergoed.

Heb je een aanvullende verzekering, dan kan je mogelijk aanspraak maken op extra vergoedingen.