Haaruitval na zwangerschap: Oorzaken en tips

Tijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen een vollere haardos, dankzij hoge oestrogeenniveaus die haren langer in de groeifase houden. Echter, enkele maanden na de bevalling kan postpartum haaruitval optreden, een normaal verschijnsel veroorzaakt door hormonale veranderingen.

Deze overgang van groeifase naar rustfase resulteert in het uitvallen van haar. Voor nieuwe moeders kan dit zorgwekkend zijn, maar gelukkig is het meestal tijdelijk en keert de haargroei over tijd weer terug naar normaal.

Haaruitval na zwangerschap: Oorzaken en tips

Haaruitval na zwangerschap

Tijdens hun zwangerschap merken veel vrouwen op dat hun haar er dikker en glanzender uitziet, wat te danken is aan de hormonale achtbaan waar hun lichaam doorheen gaat. Rond de vijfde maand begin je misschien te merken dat je haar niet zo snel uitvalt als normaal, waardoor je opeens meer last van haaruitval blijkt te hebben.

In plaats van het gebruikelijke verlies van 50 tot 100 haren per dag, zie je er veel minder verdwijnen. Maar na de bevalling nemen de oestrogeenniveaus een duik en normaliseren zich, wat ervoor zorgt dat meer haren dan gewoonlijk tegelijkertijd in hun rustfase terechtkomen.

Zo'n drie maanden later kun je een plotselinge toename van haarverlies ervaren, een verschijnsel dat bekend staat als telogeen effluvium. Voor vrouwen die borstvoeding geven, kan dit haarverlies wat later optreden, aangezien borstvoeding de hormoonhuishouding nog wat langer beïnvloedt.

Tijdelijke haaruitval na de bevalling

Tijdens je zwangerschap blijft je haar vaker in de groeifase hangen, wat betekent dat je na de zwangerschap het haar verliest dat eigenlijk al eerder had moeten uitvallen. Het kan gebeuren dat sommige vrouwen tijdens het borstelen of wassen plots hele plukken haar verliezen.

In uitzonderlijke situaties kunnen er zelfs tijdelijk kale plekjes ontstaan. Maar geen zorgen, meestal begint het haarverlies na een paar weken af te nemen, een duidelijk signaal dat je haargroeicyclus zich aan het herpakken is. Binnen zo'n negen tot twaalf maanden na de bevalling, of nadat je gestopt bent met borstvoeding, zou je haargroei weer normaal moeten zijn, met een dagelijks verlies van ongeveer 50 tot 100 haren.

Zie je geen verbetering en blijft het haarverlies aanhouden? Dan is het wellicht tijd om een andere oorzaak van haaruitval te onderzoeken en je huisarts te raadplegen. Hoewel je haarverlies na de zwangerschap niet helemaal kunt voorkomen, zijn er manieren om het minder zichtbaar te maken.

Voedingspatroon, vitamines en mineralen zijn belangrijk

Een gezond voedingspatroon, rijk aan vitamines en mineralen, speelt een cruciale rol in het behouden van een gezonde haargroei en het verminderen van haaruitval. Voedingsstoffen zoals ijzer, essentieel voor de zuurstoftoevoer naar haarfollikels, en oestrogeen, een hormoon dat de haargroei beïnvloedt, zijn belangrijk voor een sterke en glanzende haardos.

Tijdens en na de zwangerschap ervaren veel vrouwen veranderingen in hun hormoonspiegel, wat kan leiden tot tijdelijke haaruitval. Het gebruik van de juiste shampoo, conditioner, en zachte borstels kan helpen de hoofdhuid gezond te houden.

Daarnaast kunnen supplementen zoals vitaminesupplementen en speciale gummies de haargroei ondersteunen en haarverlies na de zwangerschap verminderen.

Wanneer begint haaruitval na de zwangerschap

Haaruitval na de zwangerschap begint meestal drie tot vier maanden na de bevalling en kan tot ongeveer 12 maanden aanhouden. Dit komt doordat tijdens de zwangerschap het verhoogde oestrogeengehalte ervoor zorgt dat je haar langer in de groeifase blijft, wat resulteert in een vollere haardos.

Na de bevalling normaliseren de hormoonspiegels, waardoor de haren die in de groeifase waren overgaan naar de rustfase en uiteindelijk uitvallen. Hoewel het ervaren van haaruitval na de zwangerschap een normaal verschijnsel is, kan het gebruik van zachte haarverzorgingsproducten, zoals een milde shampoo en conditioner, helpen om de gezonde hoofdhuid te behouden en het haarverlies te minimaliseren.

Gelukkig herstelt de haargroei zich meestal in de loop van de tijd weer naar normaal.

Is er verband tussen haarverlies en borstvoeding?

Ja, er is een verband tussen haarverlies en het geven van borstvoeding. Na de zwangerschap ervaren veel vrouwen haaruitval als gevolg van hormonale veranderingen, met name de afname van het hormoon oestrogeen. Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen merken dat dit haarverlies iets later optreedt of langer aanhoudt, omdat borstvoeding de hormoonbalans verder beïnvloedt. Dit haarverlies is echter normaal en wordt telogeen effluvium genoemd.

Het goede nieuws is dat het haarverlies meestal van tijdelijke aard is en het haar binnen drie tot zes maanden na de bevalling of na het stoppen met borstvoeding geven weer begint te herstellen. Ondertussen kan het gebruik van een zachte borstel en milde haarverzorgingsproducten helpen het haarverlies te beheren.

Wat kun je doen tegen haaruitval na je zwangerschap?

Na de vreugde van een nieuwe baby kan het ervaren van haaruitval een onverwachte zorg zijn voor veel nieuwe moeders. Haaruitval na de zwangerschap is een veelvoorkomend fenomeen, veroorzaakt door de hormonale veranderingen die je lichaam doormaakt.

Tijdens de zwangerschap kan je haar dikker en voller lijken door de toename van het hormoon oestrogeen, maar na de bevalling kan dit leiden tot een toename van haarverlies, bekend als telogeen effluvium.

Gelukkig is dit meestal tijdelijk en begint het haar na ongeveer drie tot zes maanden weer te herstellen. Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om de impact van haaruitval te minimaliseren en de gezondheid van je haar te bevorderen, van het gebruik van zachte borstels en milde haarverzorgingsproducten tot het vermijden van stressvolle situaties.

Elk individu's ervaring met postpartum haaruitval is uniek, maar onthoud dat het een normaal verschijnsel is dat overgaat met de tijd.

Ontspan en vermijd stress

Omgaan met haaruitval na de zwangerschap vraagt om een zachte aanpak, niet alleen voor je haar, maar ook voor jezelf. Stress kan haaruitval verergeren, dus het vinden van manieren om te ontspannen is cruciaal. Of je nu last hebt van haaruitval of gewoon streeft naar een gezonde haargroei, onthoud dat ontspanning en het vermijden van stress net zo belangrijk zijn als de juiste haarverzorging.

Het gebruik van een zachte borstel en het vermijden van stressvolle situaties kunnen helpen het haarverlies te minimaliseren en ondersteunen bij het herstel van je haardos. Remember, tijd voor jezelf nemen is geen luxe, maar een noodzaak, zeker na de bevalling.

Voorzichtige verzorging van het haar en de hoofdhuid

Voorzichtige verzorging van je haar en hoofdhuid is essentieel, vooral als je last hebt van haaruitval na de zwangerschap. Een milde shampoo en conditioner zoals de CRLAB mild shampoo, specifiek ontworpen voor gevoelige hoofdhuid, kan helpen het haar sterk en glanzend te houden zonder verdere irritatie. Gebruik een zachte borstel en wees zacht tijdens het kammen om onnodige stress op de haarfollikels te voorkomen.

Het regelmatig trimmen van de punten kan ook helpen de gezondheid van je haar te behouden. Vergeet niet, haarverlies na de zwangerschap is een normaal verschijnsel dat meestal tijdelijk is. Met de juiste zorg en geduld zal je haardos zich in de loop van de tijd herstellen.