Last van inhammen? Oorzaken, tips en wat je kan doen

Inhammen, die ongewenste kale plekken aan de voorkant van je voorhoofd, duiken op als de haren daar beginnen uit te vallen. Dit kan al op jonge leeftijd gebeuren, maar bij velen start het pas later.

Het is een veelvoorkomend verschijnsel waar best veel mensen zich aan storen. Betrap je jezelf erop dat je steeds vaker in de spiegel naar je inhammen staart? En geeft dat je een onzeker gevoel? Dan is het fijn om te weten dat er opties zijn om hier iets aan te doen.

Last van inhammen? Oorzaken, tips en wat je kan doen

Wat zijn inhammen?

Inhammen zijn driehoekige terugtrekkende delen in de haarlijn, vaak zichtbaar aan beide zijden van het voorhoofd, en ontstaan door haaruitval. Ze vormen zich wanneer de haargroei langs de denkbeeldige lijn tussen de oren en rond de slapen vermindert.

Veelal beschouwd als het eerste teken van androgene kaalheid, treffen inhammen zowel mannen als vrouwen. Inhammen bij een man zijn gebruikelijker dan bij een vrouw, en beginnen vaak al op vroege leeftijd. Behandelingsopties voor een teruglopende haargrens variëren van haartransplantatie, waarbij grafts één voor één worden overgebracht, tot stylingtechnieken en specifieke kapsels om de inhammen minder opvallend te maken.

Hoe ontstaan inhammen?

Het ontstaan van inhammen is rechtstreeks gelinkt aan haarverlies, dat per individu om verschillende redenen en op uiteenlopende leeftijden plaatsvindt. Voor sommigen start dit al in hun twintiger jaren, anderen merken het pas op na hun vijftigste.

Alopecia Androgenetica, een erfelijke conditie waarbij een toename van het DHT hormoon de haarfollikels aantast, is vaak de boosdoener. Dit leidt tot haarverlies op specifieke plaatsen zoals de inhammen.

Naast genetica kunnen ook ouderdom, medicijngebruik, stress, medische aandoeningen of ijzertekorten bijdragen aan haaruitval. Vooral stressvolle gebeurtenissen kunnen tijdelijk meer haaruitval veroorzaken.

Kort samengevat:

  • Ouderdom: Haaruitval is een natuurlijk proces dat vaak start met inhammen.
  • Medicatie: Bepaalde medicijnen kunnen haarverlies stimuleren, zichtbaar bij de inhammen.
  • Stress: Lichamelijke stressreacties kunnen leiden tot dunner wordend haar of haarverlies, vaak zichtbaar bij de inhammen.
  • IJzertekort: Een tekort aan ijzer, kenbaar door symptomen als vermoeidheid en rusteloze benen, kan ook haarverlies veroorzaken.
  • Aandoeningen: Er zijn meerdere aandoeningen die haaruitval kunnen veroorzaken, naast Alopecia Androgenetica.
  • Stressvolle gebeurtenis: Haaruitval na een stressvolle gebeurtenis is vaak tijdelijk.

Inhammen zijn vaak een indicatie van een onderliggend proces. Er zijn diverse strategieën om dit tegen te gaan, die je hieronder ontdekt.

Erfelijke kaalheid

Erfelijke kaalheid, vaak zichtbaar als inhammen, is een veelvoorkomend fenomeen waarbij de haargrens terugtrekt en driehoekige inhammen zichtbaar worden. Dit treft zowel mannen als vrouwen, maar is vooral bij mannen een duidelijk eerste teken van androgene kaalheid. De haarzakjes rond deze inhammen verzwakken door genetische aanleg en hormonale invloeden, waardoor haargroei afneemt.

Sommige kiezen voor haartransplantatie om inhammen op te vullen, terwijl anderen hun kapsel aanpassen om de inhammen minder opvallend te maken. Erfelijke factoren spelen een cruciale rol; als je familieleden hebt met inhammen, is de kans groot dat je zelf ook inhammen ontwikkelt.

Haartransplantatie bij inhammen

Haartransplantatie bij inhammen is een effectieve methode om de gevolgen van erfelijke kaalheid, kenmerkend door het terugtrekken van de haarlijn en het ontstaan van inhammen, tegen te gaan. Deze procedure helpt bij het herstellen van een natuurlijk uitziende haarlijn en kan zowel bij mannen als vrouwen die last hebben van inhammen worden toegepast.

Tijdens de behandeling worden haarzakjes, gewonnen uit gebieden aan de achterzijde van het hoofd waar het haar meestal dichter is en niet wordt beïnvloed door DHT, getransplanteerd naar de inhammen.

De FUE-methode (Follicular Unit Extraction) is een populaire techniek waarbij elke haarfollikel individueel wordt verwijderd en getransplanteerd, wat resulteert in een natuurlijke look zonder zichtbare littekens. De procedure verbetert niet alleen het uiterlijk maar ook het zelfvertrouwen, door een vollere haardos en het camoufleren van de inhammen.

Na de transplantatie groeien de nieuwe haren geleidelijk en blijven permanent, waardoor diepe inhammen effectief worden opgevuld. Het is een blijvende oplossing voor mannen en vrouwen die zich zorgen maken over hun wijken de haarlijn of diepere inhammen.

Hoe kan je inhammen tegengaan?

Inhammen tegengaan is een zorg voor velen, vooral wanneer ze beginnen te verschijnen als een vroeg teken van androgene of erfelijke kaalheid. Hoewel het niet altijd mogelijk is om inhammen volledig te voorkomen, zijn er manieren om het proces te vertragen of de zichtbaarheid ervan te minimaliseren.

Een goede verzorging van de hoofdhuid is cruciaal; regelmatig wassen met een milde shampoo zoals de CRLAB Shampoo, en het gebruik van voedende conditioners zoals de CRLAB Conditioning Shampoo kan helpen. Het stimuleren van de bloedcirculatie door middel van hoofdhuidmassages kan ook bevorderlijk zijn, aangezien dit de haarzakjes rond de inhammen kan versterken.

Voor sommigen kan het veranderen van het kapsel helpen om inhammen minder opvallend te maken. Mannen met inhammen kunnen kiezen voor kapsels die de aandacht afleiden van de haarlijn, terwijl matte haarproducten zoals clay kunnen helpen om het haar dikker te doen lijken.

Voor diegenen die op zoek zijn naar een meer permanente oplossing, bieden haartransplantaties bij inhammen een mogelijkheid om de haarlijn te herstellen. Technieken zoals FUE (Follicular Unit Extraction) zorgen voor natuurlijke resultaten door haarzakjes van de achterzijde van het hoofd te transplanteren naar de inhammen.

Daarnaast kan een gezonde levensstijl, inclusief een gebalanceerd dieet rijk aan vitamines en mineralen, de haargroei ondersteunen en mogelijk het ontstaan van inhammen vertragen. Het beperken van stress, dat een verhoogde aanmaak van adrenaline in het lichaam kan veroorzaken wat weer kan leiden tot haaruitval, is eveneens belangrijk.

Ten slotte is het belangrijk om te accepteren dat een zekere mate van haarverlies normaal is. Inhammen krijgen hoeft niet het einde van de wereld te zijn, en er zijn tal van manieren om jezelf nog steeds zelfverzekerd en stijlvol te voelen.