Oorzaken van haaruitval: Leer over oorzaken en oplossingen

Haaruitval, ook bekend als alopecia, is het proces waarbij haren uitvallen en soms niet meer terug groeien, wat kan leiden tot dunner wordende haardos of kale plekken op de hoofdhuid. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier last van hebben.

Wat is haaruitval? 

Gemiddeld verliest een persoon tussen de 50 en 120 haren per dag, wat normaal is. Maar, overmatig haarverlies kan worden veroorzaakt door factoren zoals genetische aanleg (alopecia androgenetica), stress, hormonale veranderingen, voedingstekorten zoals ijzertekort en vitamine D-tekort, of medische behandelingen zoals chemotherapie.

Het is belangrijk om de oorzaak van haarverlies te achterhalen, aangezien er verschillende vormen en behandelingen zijn, waaronder medicijnen zoals minoxidil en finasteride.

Oorzaken van haaruitval: Leer over oorzaken en oplossingen

Verschillende oorzaken van haaruitval

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben, variërend van genetische factoren tot levensstijlkeuzes. De meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij zowel mannen als vrouwen is alopecia areata, een auto-immuunziekte die kale plekken veroorzaakt. Stress is ook een veelvoorkomende factor die kan leiden tot tijdelijke haaruitval, bekend als effluvium, vooral in de telogene fase van de haargroei.

Voedingstekorten zoals een gebrek aan vitamine D en biotine kunnen ook bijdragen aan haarverlies. Bepaalde haarverzorgingspraktijken, zoals het gebruik van een föhn of strakke kapsels, kunnen eveneens haaruitval veroorzaken.

Het is normaal om tot 100 haren per dag te verliezen, maar bij overmatig haarverlies is het raadzaam een huisarts of dermatoloog te raadplegen.

Haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen kan verschillende oorzaken hebben en zich op diverse manieren uiten. Stress is een veelvoorkomende reden voor tijdelijk haarverlies, vaak zichtbaar als dunner wordend haar of kale plekken. Hormonale veranderingen, schildklierproblemen en voedingstekorten, zoals een gebrek aan vitamine B en C, kunnen ook bijdragen aan haarverlies.

Vrouwen ervaren vaak een andere vorm van kaalheid dan mannen, waarbij het haar gelijkmatig dunner wordt over de gehele hoofdhuid in plaats van ovale kale plekken. Dagelijks verliezen vrouwen tot 100 haren, wat normaal is. Wanneer haarverlies echter opvallend wordt, kan dit worden behandeld met specifieke shampoos, conditioners, lotions, of in sommige gevallen met een haarstukje of pruik.

Het is belangrijk om de oorzaak van haaruitval te achterhalen, aangezien dit kan helpen om de juiste behandeling te kiezen.

Oorzaken van haaruitval bij mannen

Bij mannen kan haaruitval verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende vorm van haarverlies is bekend als mannelijke kaalheid, waarbij haaruitval optreedt rond de kruin en de haarlijn. Deze vorm van kaalheid wordt vaak veroorzaakt door genetische factoren die de haarzakjes beïnvloeden. Stress kan ook een belangrijke reden zijn voor tijdelijk haarverlies, waarbij mannen dagelijks meer dan de normale 100 haren kunnen verliezen.

Andere oorzaken van haaruitval bij mannen omvatten voedingstekorten, zoals een gebrek aan vitamines en mineralen, en medische aandoeningen. Het is normaal dat haar in de rustfase uitvalt, maar wanneer er kale plekken op het hoofd verschijnen, kan dit duiden op een ernstiger vorm van haarverlies. Het gebruik van specifieke shampoos en conditioners kan helpen om het haarverlies te beheersen en de haargroei te stimuleren.

Wat kan je zelf doen bij haaruitval? 

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om haaruitval te minimaliseren. Hieronder benoemen we de belangrijkste dingen:

Je hebt het geërfd 

Wanneer je haaruitval erfelijk is, kan het moeilijk zijn om dit proces te stoppen. Echter, een goede voeding met voldoende vitamine C en andere voedingsstoffen kan helpen de gezondheid van je haarzakjes te verbeteren. Dagelijkse haarverzorging en het vermijden van stress kunnen ook bijdragen aan het behouden van een gezonde haargroei en het minimaliseren van verdere haaruitval.

Minimaliseer stress

Stress is een voorkomende oorzaak van haaruitval bij zowel mannen als vrouwen. Door stress te minimaliseren, kun je het haarverlies dat hierdoor veroorzaakt wordt, verminderen. Dagelijkse ontspanningsoefeningen, een goede nachtrust en het beperken van stressvolle situaties kunnen helpen de groeifase van je haar te ondersteunen en het risico op het krijgen van kale plekken te verlagen.

Je hebt een auto-immuun of schildklierziekte 

Als je haaruitval ervaart door een auto-immuunziekte of schildklierprobleem, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Deze aandoeningen kunnen een specifiek type haarverlies veroorzaken, vaak resulterend in kale plekken. Hoewel haaruitval door deze ziekten normaal is, kan het behandelen van de onderliggende oorzaak helpen om het haarverlies te beperken en de gezondheid van je haarfollikels te verbeteren.

Let op je voeding

Een gebalanceerd dieet speelt een cruciale rol in het voorkomen van haaruitval. Voedingsstoffen zoals eiwitten en vitamines zijn essentieel voor een gezonde haargroei. Als je meer dan 100 haren per dag verliest, kan dit een indicatie zijn van voedingstekorten. Door je voeding te verbeteren, kun je de gezondheid van je haar versterken, wat kan helpen om haaruitval te verminderen en kale plekken te voorkomen. Dit is zowel bij mannen als vrouwen een belangrijke stap in de behandeling van verschillende vormen van haarverlies.

Je gebruikt medicatie?

Sommige medicijnen kunnen haaruitval veroorzaken als bijwerking, wat kan leiden tot kale plekken op het hoofd. Als je merkt dat je haar uitvalt na het starten van een nieuw medicijn, bespreek dit dan met je arts. Het kan nodig zijn om de medicatie aan te passen om verdere haaruitval te voorkomen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen, aangezien verschillende medicijnen diverse vormen van haaruitval kunnen veroorzaken.

Agressieve producten minderen haargroei

Het verminderen van het gebruik van agressieve haarproducten kan essentieel zijn bij het behandelen van haaruitval. Producten met sterke chemicaliën kunnen de haarzakjes beschadigen en bijdragen aan verschillende vormen van haaruitval, wat leidt tot kale plekken.

Door over te schakelen op mildere shampoos en conditioners, kan je de gezondheid van je haar verbeteren en het risico op haarverlies verlagen. Dit is belangrijk voor zowel mannen als vrouwen die streven naar een dikker en voller haardos.