Haaruitval bij mannen: Oorzaken en tips tegen kaalheid

Haarverlies bij mannen is een veelvoorkomend verschijnsel, vooral op latere leeftijd. Dit kan erfelijk zijn, maar kan ook verergeren of zelfs veroorzaakt worden door medische aandoeningen, stress of andere factoren.

Trichologen bevestigen dat het normaal is om dagelijks tot 100 haren te verliezen. Echter, mannen met telogeen effluvium kunnen wel tot 300 haren per dag verliezen.

Mannen hebben een grotere kans op vroegtijdige kaalheid dan vrouwen, grotendeels vanwege hormonen. Mannen produceren gedurende hun hele leven testosteron en DHT, wat de kans op haarverlies vergroot. In dit artikel vind je meer informatie over de oorzaken van en mogelijke oplossingen voor kaalheid bij mannen.

Haaruitval bij mannen: Oorzaken en tips tegen kaalheid

Oorzaken van haaruitval bij mannen

Ontdek de diverse oorzaken van haaruitval bij mannen, van genetische factoren tot levensstijlinvloeden, en begrijp waarom sommigen meer risico lopen op kaalheid dan andere.

Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica, ook bekend als erfelijke kaalheid, is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij mannen. Het kenmerkt zich door dunner wordend haar, vooral rond de inhammen, kruin en bovenkant van het hoofd. Sommige mannen ervaren pleksgewijze kaalheid of zelfs volledige kaalheid.

Haarverlies door alopecia androgenetica wordt veroorzaakt door een combinatie van genetica en het hormoon dihydrotestosteron, wat een invloed heeft op de haarzakjes. Behandelingen zoals minoxidil en finasteride kunnen helpen om het proces te vertragen. Voor sommigen kan een haartransplantatie een oplossing bieden. Het is belangrijk om te weten dat deze vorm van kaalheid niet wordt veroorzaakt door stress of ijzertekort.

Alopecia areata

Alopecia areata is een vorm van haaruitval die plotseling kan optreden en leidt tot één of meer ronde kale plekken op de hoofdhuid. Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, wordt aangenomen dat het gerelateerd is aan een storing in het afweersysteem. Deze aandoening kan zowel mannen als vrouwen treffen, ongeacht de leeftijd.

Alopecia areata is niet hetzelfde als mannelijke kaalheid, die wordt veroorzaakt door erfelijke factoren en hormonale veranderingen. Er is geen bekende preventieve methode tegen alopecia areata, maar er zijn behandelingen beschikbaar die de haargroei kunnen bevorderen. Het is belangrijk om bij haarverlies een arts te raadplegen voor een passend advies en behandeling.

Telogeen effluvium ofwel stress

Een van de meest voorkomende oorzaken van haarverlies is stress. Telogeen effluvium is een vorm van tijdelijke haaruitval die vaak het gevolg is van stress, bepaalde medicijnen of gezondheidsproblemen. Deze aandoening treft vooral mannen en kan leiden tot een opvallend dunnere haardos. Bij telogeen effluvium verkeren meer haarfollikels dan normaal in de rustfase, wat resulteert in overmatig haarverlies.

Hoewel het niet tot volledige kaalheid leidt, kunnen mannen die last hebben van telogeen effluvium merkbare kale plekken op hun hoofd zien. Bij haaruitval door stress is het belangrijk om een consult bij een specialist te overwegen wanneer het haaruitval aanhoudt. Dit om de onderliggende oorzaken te achterhalen en gepaste behandeling te krijgen.

Onevenwichtige voeding of levensstijl

Een onevenwichtige voeding of levensstijl kan een van de voornaamste oorzaken van haaruitval zijn, vooral bij mannen. Dit kan leiden tot een verminderde haardichtheid, waardoor mannen vaker kalende plekken op hun hoofd krijgen. Voeding speelt een cruciale rol in de gezondheid van de haarwortels en de algehele conditie van het haar. Tekorten aan essentiële voedingsstoffen kunnen leiden tot haarverlies, terwijl een gezonde voeding kan helpen dit te voorkomen.

Stress, veroorzaakt door een hectische levensstijl, kan ook bijdragen aan haaruitval. Het is belangrijk om een evenwichtige levensstijl te handhaven om de gezondheid van je haar en hoofdhuid te ondersteunen en kaalheid te voorkomen.

Haaruitval tegen gaan

Wil jij kaalheid en haaruitval tegen gaan? Onderstaand vind je effectieve strategieën en tips om haaruitval tegen te gaan, van het aanpassen van je levensstijl tot het kiezen van de juiste haarverzorgingsproducten voor een gezonde haargroei.

Raadpleeg een tricholoog

Als je als man last hebt van haaruitval, kan het raadplegen van een tricholoog zeer waardevol zijn. Deze specialisten op het gebied van haar en hoofdhuid kunnen helpen bij het identificeren van de oorzaken van haarverlies, waaronder erfelijke haaruitval, stress of andere gezondheidsfactoren.

Een tricholoog kan effectieve behandelingsstrategieën aanbevelen, gericht op de specifieke oorzaken van jouw haaruitval. Of het nu gaat om advies over de gezondheid van je hoofdhuid of het bepalen van de beste behandeling voor kale plekken of dunner wordend haar, een tricholoog biedt de expertise die nodig is om haaruitval effectief aan te pakken.

Goede hoofdhuidbehandelingen

Investeren in hoofdhuidbehandelingen kan cruciaal zijn om haaruitval bij mannen effectief aan te pakken. Veel voorkomende oorzaken van kaalheid, zoals genetische factoren, stress of andere onderliggende gezondheidsproblemen, beginnen bij de hoofdhuid. Goede hoofdhuidbehandelingen kunnen helpen de gezondheid van de haarwortels te verbeteren en haaruitval te verminderen.

Of het nu gaat om kale plekken, dunner wordend haar of algemene haarverzorging, het is essentieel om de gezondheid van de hoofdhuid te onderhouden. Zo kun je veelvoorkomende problemen van haarverlies en kaalheid, die bij mannen vaak voorkomen, effectief aanpakken en mogelijk zelfs voorkomen.

De CRLAB haarspa-behandeling helpt tegen verschillende hoofdhuidproblemen, zoals een gestresste/strakke hoofhuid of haarverlies. Deze behandeling werkt bovenal medisch en preventief voor haar- en hoofdhuidproblemen.

CRLAB is een haarspa-behandeling waarbij er samen met de hoofdhuid-therapeut gewerkt wordt aan een gezondere en betere hoofdhuid. Door middel van lasertherapie, hydratatie en massages, wat heerlijk ontspannend aanvoelt, geven wij de hoofdhuid de kans om in goede conditie te komen en sterke haren te produceren. 

Orale medicatie

Orale medicatie zoals Finasteride (verkocht onder de merknaam Propecia), is een veelgebruikte behandeling voor haaruitval bij mannen. Medicatie wordt vooral bij condities zoals alopecia androgenetica, waar kaalheid vaak veroorzaakt wordt door genetische en hormonale factoren, vaak ingezet.

Deze medicijnen kunnen helpen de progressie van haarverlies te vertragen en in sommige gevallen zelfs nieuwe haargroei stimuleren. Het is belangrijk om te weten dat orale medicatie het beste werkt bij vroege detectie van kaalheid. Mannen die last hebben van haaruitval, vooral die met een familiegeschiedenis van kaalheid, kunnen baat hebben bij het vroegtijdig starten van deze behandeling. 

Overweeg een haartransplantatie

Bij mannen die last krijgen van haaruitval, waarbij kaalheid zichtbaar wordt op de kruin of tussen de slapen, kan een haartransplantatie een overweging waard zijn. Deze procedure is effectief bij verschillende oorzaken van haarverlies, waaronder erfelijke kaalheid. Vooral als er kale plekken op het hoofd ontstaan, kan een transplantatie helpen de haardos te herstellen.

Het is een geavanceerde behandeling die haarfollikels van de achterkant van het hoofd verplaatst naar de kalende delen. Voor mannen die een blijvende oplossing zoeken voor haarverlies en kaalheid, kan een haartransplantatie het vertrouwen en het uiterlijk aanzienlijk verbeteren.

Kaalheid bij mannen voorkomen

Volledige preventie van haaruitval en kaalheid, vooral als het erfelijk is, kan lastig zijn. Echter, een gezond dieet, regelmatige hoofdhuidmassages en goede haarverzorging kunnen helpen het haar sterk en gezond te houden.

Aderans Hair Center heeft een uitgebreid assortiment van shampoos, conditioners en behandelingen zoals CRLAB, die ontworpen zijn om het haar in topconditie te houden en het risico op haarverlies te verminderen.

Kaalheid bij mannen voorkomen