Haaruitval bij vrouwen: Oorzaak en oplossing

Haaruitval bij vrouwen is een veelvoorkomend probleem dat verschillende vormen kan aannemen, zoals alopecia areata en alopecia androgenetica. Deze aandoeningen kunnen leiden tot kale plekken op de hoofdhuid en dunner wordend haar.

De oorzaken variëren van hormonale schommelingen en stress tot erfelijke factoren. Dagelijks verliezen we gemiddeld 100 haren, maar sommige vrouwen ervaren ernstiger haarverlies door aandoeningen zoals alopecia.

In dit blogartikel bespreken we de verschillende oorzaken van haaruitval bij vrouwen en de mogelijke oplossingen, zoals haartransplantatie en gezonde voeding, om de haargroei te bevorderen en haaruitval tegen te gaan.

Haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen kan een grote impact hebben op hun zelfvertrouwen en dagelijks leven. Elke vrouw verliest dagelijks tussen de 50 en 120 haren, wat normaal is.

Maar wanneer haaruitval ernstiger wordt, kan dit verschillende vormen aannemen, zoals alopecia androgenetica en alopecia universalis.

Deze vormen van haaruitval kunnen veroorzaakt worden door hormonale schommelingen, stress, erfelijke kaalheid en zelfs een verstoorde hormoonhuishouding.

Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van haarverlies, maar bij vrouwen is de impact vaak groter. Ongeveer 40 procent van de vrouwen krijgt te maken met een vorm van haaruitval.

Mogelijke oorzaken zijn een overmaat aan mannelijk hormoon, haaruitval door stress en genetische aanleg. Het is belangrijk om de oorzaak van jouw haarverlies te achterhalen en de juiste behandeling te zoeken.

Dit kan variëren van medicatie tot haartransplantatie en het gebruik van vitamine B supplementen om de haargroei te bevorderen.

Hoeveel haren verlies je per dag

Na het borstelen blijven er meestal wat haren achter in de borstel. Het is normaal om dagelijks tussen de 50 en 120 haren te verliezen. Hoewel dit misschien veel lijkt, is het heel normaal. 

Oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Haaruitval is tot op zekere hoogte normaal, maar wanneer het overmatig wordt, kunnen verschillende oorzaken een rol spelen, zoals:

  • Leeftijd
  • Erfelijke aanleg
  • Stress of stressvolle gebeurtenissen
  • Medicijnen zoals anti-oestrogenen en aromataseremmers
  • Bloedarmoede
  • (Auto-immuun) ziekten
  • Extreem gewichtsverlies
  • IJzertekort in de voeding
  • Allergieën zoals astma, hooikoorts en eczeem
  • Chemotherapie
  • Strakke kapsels of frequente hoofdbedekking
  • Hoofdhuidschimmelinfecties, die rode, schilferige plekken en kale plekken veroorzaken
  • Syfilis
  • Overmatig gebruik van anabole steroïden, wat leidt tot het verdwijnen van haarzakjes

Meest voorkomende oorzaak van kaalheid

Genetische aanleg. Erfelijk haarverlies, bekend als androgenetische alopecia, is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval. Bij mannen staat het bekend als mannelijke kaalheid en bij vrouwen als vrouwelijke kaalheid. Deze vorm van haarverlies wordt beïnvloed door genetische factoren en leidt tot dunner wordend haar of kale plekken.

Erfelijke haaruitval en kaalheid bij vrouwen

Erfelijke haaruitval bij vrouwen, ook wel bekend als alopecia androgenetica, is een veelvoorkomende vorm van haarverlies. Deze vorm van kaalheid ontstaat meestal geleidelijk en kan resulteren in dunner wordend haar of zelfs kale plekken.

Vrouwen die last hebben van deze vorm van haaruitval, verliezen doorgaans 120 haren per dag, wat normaal haarverlies is. Echter, bij erfelijke haaruitval beginnen de haren steeds dunner te worden en uit te vallen.

De oorzaak van kaalheid bij vrouwen is vaak genetisch. Dit type haaruitval kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, zoals tijdens de menopauze, en genetische predispositie.

Hoewel kaalheid bij vrouwen anders verloopt dan bij mannen, is het zeker niet de enige oorzaak van haaruitval. Stress, voedingsdeficiënties en bepaalde medicaties kunnen ook haaruitval veroorzaken.

Vrouwen die last hebben van erfelijke haaruitval, vinden vaak dat het haar binnen drie tot zes maanden steeds dunner wordt. Het is belangrijk te weten dat er middelen tegen kaalheid beschikbaar zijn, zoals medicatie en haarwerken, om de impact van haaruitval te verminderen. Als je last hebt van haaruitval, is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist voor een juiste diagnose en behandelplan.

Haartransplantatie om haaruitval tegen te gaan

Haartransplantatie is een effectieve oplossing voor vrouwen die last hebben van haaruitval. Vooral bij alopecia androgenetica, een erfelijke vorm van haaruitval, kan een haartransplantatie uitkomst bieden.

Tijdens de behandeling worden gezonde haarzakjes verplaatst naar kale plekken op je hoofd. Dit helpt bij het herstellen van het volume en het verbeteren van de haargroei.

 Vrouwen vinden vaak dat deze ingreep hun zelfvertrouwen vergroot. Hoewel niet alle vrouwen geschikt zijn voor deze behandeling, kan een consult met een specialist bepalen of het de juiste oplossing is voor jouw vorm van haarverlies.

Na de transplantatie kunnen vrouwen genieten van blijvende resultaten.

Hoe haarverlies of haarverlies bij vrouwen tegen gaan?

Haarverlies of haaruitval bij vrouwen kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder genetische aanleg, hormonale veranderingen, en stress.

Goede voeding is essentieel om haaruitval tegen te gaan. Vitaminen en mineralen, zoals vitamine B, ijzer, en zink, zijn belangrijk voor gezonde haargroei. Het verminderen van stress kan ook helpen, omdat stress de oorzaak kan zijn van haaruitval.

Het gebruik van verzorgingsmiddelen, zoals een shampoo die de hoofdhuid goed reinigt en de haargroei bevordert, is ook aan te bevelen.

Wij bieden verschillende producten aan, waaronder CRLAB-producten, die de hoofdhuid perfect reinigen, het haar een boost geven en daarmee de haargroei bevorderen.

Bij haaruitval is het belangrijk om de oorzaak van de haaruitval te achterhalen. Kaalheid bij vrouwen is alopecia en kan in verschillende vormen voorkomen.

Vrouwen die last hebben van alopecia androgenetica, een erfelijke vorm van haaruitval, kunnen baat hebben bij specifieke behandelingen en producten. Medische interventies en medicatie tegen haaruitval kunnen ook helpen om het haarverlies te verminderen.

Het is belangrijk te onthouden dat iedere vrouw anders is en dat haaruitval bij vrouwen verschillend kan verlopen. Door de juiste voeding, stressvermindering, en het gebruik van effectieve verzorgingsproducten, kunnen vrouwen mogelijk het haarverlies tegengaan en de haargroei bevorderen.

Wat kun je zelf doen als je kaal wordt?

  • Als stress de oorzaak is van haaruitval, verbeter dan je levensstijl door regelmatig te bewegen, gezond te eten en te ontspannen. Dit kan je weerstand verhogen. Haaruitval door stress kan meestal binnen drie tot zes maanden verbeteren.
  • Heb je een ijzertekort? Eet dan voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, zoals vlees, peulvruchten, noten, groenten en gedroogd fruit.
  • Als medicijnen de oorzaak zijn, overleg dan met je huisarts over het stoppen met de medicatie of het vinden van een alternatief.
  • Bescherm kale plekken tegen de zon met hoeden of zonnebrandcrème.
  • Gebruik hoofdbedekking zoals petten, hoeden, sjaals enpruiken. Maar ook nepwimpers of permanente make-up helpen om haarverlies te camoufleren.
  • Bij alopecia areata kan het haar na verloop van tijd vanzelf teruggroeien bij 50 tot 80% van de patiënten, maar er is geen specifieke behandeling voor deze aandoening.