Alopecia areata en kale plekken op het hoofd

Kale plekken op de hoofdhuid kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals genetische aanleg of de auto-immuunziekte alopecia areata. Bij alopecia areata valt het afweersysteem de haarwortels aan, wat leidt tot één of meer kale plekken, vaak in een ronde of ovale vorm.

Deze plekken komen meestal op het hoofd voor, maar kunnen ook wenkbrauwen, oksels en schaamstreek treffen. Haarverlies kan plotseling optreden en in sommige gevallen groeien de haren binnen enkele maanden tot een jaar vanzelf weer terug.

Behandelingen zoals corticosteroïden, crèmes, shampoos en lichttherapie kunnen helpen. Deze behandelingen helpen vaak. Een dermatoloog of huidarts kan advies geven, en in ernstige gevallen bieden een pruik of haarstukje een goede oplossing zijn.

Oplossing voor kale plekken

Als je last hebt van kale plekken door haaruitval, zoals bij de ziekte alopecia areata, zijn er verschillende oplossingen beschikbaar.

Medicatie

Behandelingen met corticosteroïden of minoxidil kunnen haargroei stimuleren. Deze medicijnen worden vaak voorgeschreven door een huidarts.

Haartransplantatie

Dit is een chirurgische ingreep waarbij gezonde haarzakjes worden getransplanteerd naar kale gebieden. Het is een effectieve oplossing voor blijvende haargroei.

Pruiken en haarstukjes

Voor direct resultaat kun je kiezen voor een pruik, toupet of haarstukje. Deze kunnen het haarverlies camoufleren en je zelfvertrouwen herstellen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen. Zoek jouw dichtstbijzijnde Aderans vestiging.

Immuuntherapie

Voor patiënten met alopecia areata kan immuuntherapie helpen om haargroei te stimuleren door het afweermechanisme te beïnvloeden.

Camoufleren

Hoofdbedekking zoals hoeden, petten of sjaals kunnen kale plekken verbergen. Haarwerken zoals pruiken en haarstukjes zijn ook een goede optie voor mensen die last hebben van kale plekken door alopecia areata, astma, eczeem of andere auto-immuunziekten zoals vitiligo.

Bij alopecia areata groeien de haren vaak vanzelf weer terug, meestal binnen een jaar. Het verloop van alopecia areata is echter onvoorspelbaar; bij sommige mensen komen de kale plekken terug, terwijl anderen blijvende haargroei ervaren.

Welke klachten bij alopecia areata?

Bij alopecia areata valt hoofdhuid- en lichaamshaar plotseling uit, waardoor ineens kale plekken ontstaan. Mensen krijgen vaak last van kale plekken op het hoofd, maar het kan ook wenkbrauwen, baardstreek en andere behaarde lichaamsgebieden treffen.

De auto-immuunziekte alopecia areata komt vaker voor bij mensen met hooikoorts en andere auto-immuunziekten. Bij deze huidaandoening richt het afweersysteem zich tegen de haarwortels, waardoor hoofdharen uitvallen.

In de meeste gevallen groeien de haren vanzelf weer terug binnen een jaar. Alopecia totalis kan leiden tot volledig haarverlies.

Andere oorzaken van kale plekken

Naast Alopecia areata kunnen ook andere oorzaken zorgen voor haarverlies, of de haargroei verminderen:

  • Een schimmelinfectie
  • Een huidziekte die littekens veroorzaakt, zoals sclerodermie
  • Lichen planus, een huidziekte die ontstekingen en soms kale plekken veroorzaakt
  • Syfilis (een soa)
  • Een strakke vlecht of knot
  • Een strakke haarspeld, sjaal, hoofddoek of tulband
  • Hair-extensions
  • Aan uw haren trekken.

Haaruitval, haarverlies en kaalheid tegengaan

Haaruitval en kaalheid tegengaan kan op verschillende manieren worden aangepakt. Veel mensen kiezen ervoor om een pruik of een CNC-haarprothese te kopen die het uiterlijk van hoofdharen perfect nabootst.

Een CNC-haarprothese is een top-of-the-art haarwerk dat niet van echt te onderscheiden is en een uitstekende oplossing biedt voor mensen met haaruitval. Je kunt er mee sporten, zwemmen, fietsen en eigenlijk alles doen wat je normaal doet.

Daarnaast zijn er CRLAB-behandelingen, die helpen om de hoofdhuid schoon, optimaal en sterk te houden, wat de haargroei stimuleert. Deze behandelingen kunnen zeer effectief zijn, vooral bij mensen die last hebben van kale plekken.

Kale plekken komen vaak voor bij mensen met alopecia areata, een auto-immuunziekte die pleksgewijze kaalheid veroorzaakt. Bij deze aandoening kan het haar soms spontaan weer terug groeien.

Kale plekken kunnen ook veroorzaakt worden door virussen of andere factoren, maar vaak veroorzaakt door alopecia areata. Bij sommige mensen groeit het haar binnen een bepaalde tijd vanzelf weer aan, terwijl anderen mogelijk blijvende kale plekken krijgen. Behandelingen kunnen helpen om de haargroei te stimuleren en de hoofdhuid gezond te houden.

Het is belangrijk om te weten dat bij zeldzame gevallen van alopecia areata ook wenkbrauwen en ander lichaamshaar kunnen uitvallen. In sommige gevallen kunnen patiënten ook last krijgen van verlittekening en overgevoeligheid van de huid.

Bij het kiezen van een behandeling of een haarwerk is het raadzaam om verder te lezen over de beschikbare opties en te overleggen met een specialist. Of het nu gaat om een pet of hoed, een CNC-haarprothese, of een CRLAB-behandeling, er zijn verschillende manieren om haaruitval en kaalheid tegen te gaan en de haargroei te bevorderen.

Wat kan ik zelf doen bij alopecia areata?

Er zijn veel producten tegen kaalheid verkrijgbaar, zoals lotions, crèmes en shampoos (bijvoorbeeld met cafeïne). Het is niet bewezen dat deze producten effectief zijn.

Wat kan helpen de haargroei te bevorderen is een CRLAB-behandeling.

Bescherm uw hoofdhuid op kale plekken goed tegen de zon met bijvoorbeeld een pet, hoed of sjaal. Dit vermindert het risico op huidkanker.

Als je de kale plekken minder opvallend wilt maken, kan je overwegen:

  • Een pet, hoed of sjaal te dragen
  • Een haarstukje of pruik te gebruiken
  • Nepwimpers te dragen als je wimpers zijn uitgevallen
  • Permanente make-up aan te brengen, bijvoorbeeld als je wenkbrauwen zijn uitgevallen.

Verwijzing naar een dermatoloog

De huisarts kan jou doorverwijzen naar een dermatoloog als de haaruitval snel verergert of als de kale plekken na een jaar nog steeds niet kleiner zijn geworden.

Denkt de huisarts dat je mogelijk een andere auto-immuunziekte hebt? Dan kan hij jou doorsturen naar een internist of reumatoloog voor verder onderzoek in het ziekenhuis.

Wilt je een haarstukje of pruik? Bespreek dit dan met jouw huisarts. In veel gevallen kan je namelijk een vergoeding van de zorgverzekering krijgen.