Alles over Asteatotisch eczeem of craquelé eczeem

In dit artikel onderzoeken we alles over asteatotisch eczeem, ook bekend als craquelé eczeem: wat het is, waarom het ontstaat en hoe je het effectief kunt aanpakken met natuurlijke producten en de CRLAB haarspa-behandeling.

Wat is asteatotisch eczeem?

Asteatotisch eczeem, ook bekend als eczema craquelé, is een vorm van eczeem die zich vooral bij ouderen voordoet. Deze huidaandoening kenmerkt zich door droge, schilferige huid, vaak gepaard met jeuk en soms zelfs kloofjes. Het treft meestal de onderbenen, maar kan ook op de romp en armen voorkomen.

De oorzaak van asteatotisch eczeem is vaak een verminderd vermogen van de hoornlaag van de huid om vocht vast te houden. Dit leidt tot uitdroging en een schilferige huid. Factoren zoals overmatig zeepgebruik, heet baden, hard afdrogen, en het verouderingsproces kunnen deze aandoening verergeren.

Alles over Asteatotisch eczeem of craquelé eczeem

Asteatotisch eczeem wordt gekenmerkt door een craquelépatroon op de huid, dat lijkt op fijngebarsten porselein. Hoewel deze vorm van eczeem meestal onschuldig is, kan het wel erg oncomfortabel zijn voor de patiënt. In sommige gevallen kan het een onderliggende maligniteit, zoals lymfoom, suggereren. Daarom is het belangrijk om bij aanhoudende of ernstige klachten een grondig lichamelijk onderzoek en vroege verwijzing naar tweedelijnszorg te overwegen voor snelle diagnosticering.

Asteatotisch eczeem kan een lastige aandoening zijn, vooral omdat het vaak bij ouderen voorkomt. Met de juiste zorg en behandeling kunnen de symptomen echter aanzienlijk verbeteren, waardoor patiënten een comfortabeler leven kunnen leiden.

De oorzaak van asteatotisch eczeem

Asteatotisch eczeem, vaak aangeduid als eczema craquelé, komt voornamelijk voor bij oudere mensen. Deze huidaandoening wordt gekenmerkt door droge, schilferige, en soms jeukende huid met fijne scheurtjes. Hoewel asteatotisch eczeem meestal onschuldig is, kan het ongemak en roodheid veroorzaken.

De primaire oorzaak van dit type eczeem is de natuurlijke veroudering van de huid. Naarmate mensen ouder worden, vermindert de capaciteit van de huid om vocht vast te houden, wat resulteert in een droge, gevoelige huid. Dit wordt vaak verergerd door factoren zoals overmatig gebruik van zeep en het regelmatig nemen van hete baden of douches, die de natuurlijke oliën van de huid kunnen verwijderen en tot verdere uitdroging leiden. Het frequent scrubben van de huid kan ook bijdragen aan het probleem.

In sommige gevallen kan asteatotisch eczeem geassocieerd zijn met andere onderliggende aandoeningen. Daarom is het belangrijk om bij aanhoudende klachten medisch advies in te winnen voor een grondige diagnosticering en behandeling.

De luchtvochtigheid

Lage luchtvochtigheid, vaak ervaren in de wintermaanden of in klimaatgecontroleerde omgevingen, kan de huid verder uitdrogen. Dit verergert de symptomen van asteatotisch eczeem, zoals schilfering en jeuk. Ook het overmatig gebruik van zeep en het nemen van hete baden of douches kan de natuurlijke oliën van de huid verwijderen, wat bijdraagt aan droogheid en irritatie.

Producten zoals de CRLAB Kit Moisturizing + Dry Drandruff Strong Action Paars zorgen ervoor dat je huid voldoende vocht vasthoudt en niet meer droog aanvoelt. Het heeft geweldige verzachtende eigenschappen en werkt krachtig tegen roodheid, huidpijn en jeuk. Daarnaast bestrijdt het hardnekkige droge roos en schilfering van de hoofdhuid.

Droge huid door uitdroging van de huid

Naarmate mensen ouder worden, verliest de huid haar vermogen om vocht vast te houden, wat leidt tot droogheid en gevoeligheid. Deze veroudering wordt verergerd door factoren zoals lage luchtvochtigheid (droge lucht), die vaak voorkomt in de winter of in klimaatgecontroleerde ruimtes.

Een andere cruciale factor is de uitdroging van de huid. Dit kan worden veroorzaakt door overmatig gebruik van zeep, hete baden of douches en het niet regelmatig aanbrengen van hydraterende crèmes of zalven. Deze gewoonten kunnen de natuurlijke oliën van de huid verwijderen en de huidbarrière verzwakken, wat leidt tot verder vochtverlies en irritatie.

Symptomen asteatotisch en craquelé-eczeem

Asteatotisch eczeem, of eczema craquelé, is meestal een onschuldige maar oncomfortabele aandoening. Het wordt gekenmerkt door een droge, schilferige huid die vaak jeukt en strak aanvoelt. Typisch treedt het op aan de schenen en onderbenen, maar kan zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam.

In sommige gevallen ontstaan er kleine kloofjes of scheurtjes in de huid. Hoewel asteatotisch eczeem meestal gerelateerd is aan het natuurlijke verouderingsproces, is het belangrijk om alert te zijn op onderliggende aandoeningen.

Een overzicht van de mogelijk symptomen:

  • Droge, schilferige huid
  • Jeuk
  • Strak aanvoelende huid
  • Kleine kloofjes of scheurtjes
  • Roodheid en irritatie
  • Uitdroging, vooral op schenen en onderbenen
  • Mogelijk uitbreiding naar andere lichaamsdelen

Behandeling van asteatotisch en craquelé eczeem

De behandeling van asteatotisch eczeem, vaak een onschuldige aandoening, focust op het hydrateren en verzachten van de droge huid. Gebruik van vette zalven of crèmes is essentieel. Deze producten helpen om vocht in de huid te houden en verlichten schilfering en jeuk.Bij ernstiger gevallen kunnen corticosteroïden worden voorgeschreven om ontsteking en roodheid te verminderen.

De CRLAB behandeling van Aderans Hair Center helpt ook tegen asteatotisch eczeem op de hoofdhuid. De CRLAB haarspa-behandeling is zorgvuldig ontworpen om uiteenlopende hoofdhuidproblemen te bestrijden, waaronder een gespannen gevoel in de hoofdhuid en haaruitval. Deze behandeling biedt niet alleen medische voordelen, maar werkt ook preventief tegen problemen met haar en hoofdhuid.

Het is ook belangrijk om de oorzaak van het eczeem te achterhalen; in zeldzame gevallen kan het een uiting zijn van een onderliggende aandoening, zoals maligniteit. Regelmatige beoordeling door een arts is nodig voor een effectieve behandeling en snelle diagnosticering van mogelijke onderliggende problemen.