Hoe verzorg je gespleten haarpunten?

We streven allemaal naar glanzend en gezond haar, maar gespleten haarpunten kunnen roet in het eten gooien. Deze haarpunten, die splijten aan het einde van de haarvezels, zien er niet op hun best uit. Gelukkig bestaan er makkelijke methoden om gespleten haarpunten te behandelen en te voorkomen.

Wat zijn gespleten haarpunten?

Trichoptilosis, beter bekend als gespleten haarpunten, lijken op minuscule scheurtjes aan de uiteinden van je haarstrengen. Ze worden vaak veroorzaakt door te veel hitte, chemische behandelingen, het gebruik van ruwe borstels, of simpelweg door de natuurlijke veroudering van het haar.

Wanneer de beschermende buitenste laag van het haar, de cuticula, beschadigd raakt, drogen de binnenste haarvezels uit en beginnen ze te splijten.

Hoe verzorg je gespleten haarpunten?

Hoe voorkom je gespleten haarpunten?

  • Beperk het gebruik van hitte: Vermijd overmatig gebruik van hete stylingtools zoals föhns en stijltangen. Gebruik ze spaarzaam en bescherm je haar altijd met een hittebeschermingsproduct. Overweeg ook om je haar op lagere temperaturen te stylen.
  • Minimizeer chemische behandelingen: Veelvuldig kleuren, bleken of permanenten kan leiden tot zwakker haar en gespleten punten. Als je deze behandelingen gebruikt, doe dit dan niet te vaak en kies voor hoogwaardige producten.
  • Zachtjes borstelen: Kam of borstel je haar zachtjes, bij voorkeur met een brede kam of een borstel met zachte haren. Begin bij de uiteinden en werk omhoog om klitten en schade te minimaliseren.
  • Regelmatig knippen: Bezoek je kapper regelmatig om gespleten haarpunten te laten verwijderen. Het negeren hiervan kan ertoe leiden dat de gespleten punten zich uitbreiden.
  • Hydrateer je haar: Houd je haar gehydrateerd met producten zoals conditioners en haarmaskers. Goed gehydrateerd haar is minder vatbaar voor gespleten punten.

Hoe behandel je gespleten haarpunten?

Geen paniek als je al last hebt van gespleten haarpunten. Er zijn verschillende manieren om ze aan te pakken en te verbeteren:

  • Voedende haaroliën: Producten zoals de Bao Med Pure Skin, Scalp and Hair Oil met natuurlijke oliën zoals arganolie, kokosolie en jojoba-olie zijn uitstekend voor het voeden en verzachten van gespleten punten. Breng een beetje olie aan op de beschadigde delen en laat het een nacht intrekken voor het uitspoelen.
  • Dagelijkse leave-in conditioners: Producten zoals de CRLAB Nourishing Conditioner zijn perfect voor dagelijks gebruik en hydrateren je haar, wat helpt om gespleten punten te minimaliseren.
  • Proteïnebehandelingen: Je haar kan soms extra proteïne gebruiken voor meer kracht. Kies producten die bedoeld zijn om beschadigd haar te herstellen.
  • Bescherm je haar met stylingproducten: Producten zoals de Mediceuticals Defend Thermal Protection Mist, die je haar beschermen tegen hitte en andere externe beschadigingen, zorgen voor gezonder haar en het voorkomen van verdere schade.
  • De juiste kam of borstel: Kies voor een kam met brede tanden of een zachte haarborstel. Dit helpt bij het zorgvuldig ontwarren en stylen van je haar zonder het verder te beschadigen.
Hoe behandel je gespleten haarpunten?