Een droge huid (asteatose): Wat is het en alle symptomen

Asteatose, ook bekend als xerose cutis of in de volksmond als 'droge huid', is een veelvoorkomende huidaandoening die mensen van elke leeftijd kan treffen. Deze vervelende kwaal, die vaak verergert tijdens de wintermaanden, wordt gekenmerkt door een tekort aan vocht en vetten in de huid, waardoor deze schilferig, barstend en jeukend wordt. 

De oorzaken van asteatose of droge huid

Asteatose, vaak bekend als 'droge huid', kan vooral lastig zijn op de benen. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een huid die droog, schilferig en soms jeukend is. Maar ook de hoofdhuid kan getroffen worden. De oorzaak? Nou, er zijn een paar boosdoeners.

Een droge huid (asteatose): Wat is het en alle symptomen

Ten eerste speelt ouderdom een rol. Naarmate we ouder worden, produceert onze huid minder vetten, wat leidt tot een drogere huid. Dit wordt ook wel 'ouderdomsjeuk' genoemd. Ouderdomsjeuk is een vervelende kwaal die vooral op de onderbenen voorkomt. Dan is er nog het effect van het weer. In de winter, bijvoorbeeld, kan de lage vochtigheidsgraad binnen en de koude buitenlucht je huid extra uitdrogen. Dit staat bekend als ‘winterbenen’.

Naast je benen kan ook je hoofdhuid last krijgen. Een droge, schilferig en soms jeukende hoofdhuid kan erg vervelend zijn. Gelukkig bieden de CRLAB producten van Aderans Hair Center een oplossing voor deze problemen.

Naast deze natuurlijke oorzaken kunnen bepaalde gewoonten en producten ook bijdragen aan asteatose. Denk aan het nemen van warme baden of douches en het gebruik van zepen die de huid kunnen uitdrogen en irriteren. Het is belangrijk om direct na het douchen of baden een vochtinbrengende crème of lotion aan te brengen. Producten zoals vaseline of badolie kunnen helpen om de huid te beschermen en te hydrateren.

Onze CRLAB shampoo reinigt en hydrateert zonder de hoofdhuid te beschadigen. De zachte formule verrijkt met gehydrolyseerde tarwe-eiwitten voedt het haar zodat het gezond en sterk blijft. Ons Mediceuticals Bao Med product bevat sterk geconcentreerde biologische, koudgeperste baobabolie en is 100% veganistisch. De niet-vette formule wordt snel door de huid opgenomen en het Bao Med voedingssupplement bevat de perfecte balans van omega 3, 6 en 9. Deze vochtinbrenger verbetert ook de conditie van de huid, haar en nagels.

Voor mensen met een gevoelige huid, of voor wie lijdt aan aandoeningen zoals atopisch eczeem, kan asteatose een regelmatig voorkomende klacht zijn. In deze gevallen kan een bezoek aan een dermatoloog nuttig zijn. Zij kunnen adviseren over geschikte behandelingen en producten om de huid te verzorgen.

Mogelijke symptomen

Een droge huid, is een veelvoorkomend probleem dat soms best vervelend kan zijn. De symptomen? Die zijn vrij duidelijk en kunnen variëren van mild tot ernstig.

Het meest voor de hand liggende symptoom is natuurlijk een droge huid op de benen of hoofd. Je huid voelt ruw aan, soms zelfs een beetje als schuurpapier. En het is niet alleen een kwestie van aanvoelen; vaak zie je ook een schilferige huid, alsof je benen een soort droog landschap vormen. Klinkt herkenbaar, toch?

Naast het droge en schilferige uiterlijk, kan je huid ook jeukend en oncomfortabel aanvoelen. Dit staat bekend als ouderdomsjeuk, vooral bij ouderen een veelvoorkomende klacht. En als je je benen of haar wast met heet water of blootstelt aan andere irriterende stoffen, kan de jeuk nog erger worden.

In sommige gevallen kan een droge huid een symptoom zijn van onderliggende ziekten, dus als je last blijft houden, is het verstandig om een dermatoloog te raadplegen. Zij kunnen je helpen om de oorzaak van je droge huid te vinden en de beste behandeling voor jouw huidtype aan te raden.

Mogelijke behandeling

Als je last hebt van asteatose, oftewel een droge huid, vooral op je benen en hoofdhuid, dan zijn er gelukkig diverse behandelingen die verlichting kunnen bieden. De sleutel ligt in het hydrateren en beschermen van je huid.

Een belangrijke stap in de behandeling is het regelmatig insmeren van je huid met een goede moisturizer. Kies voor een crème of lotion die speciaal is ontworpen voor een droge huid. Deze producten helpen om het vocht in je huid te behouden en voorkomen verdere uitdroging. Het is het beste om je huid direct na het douchen of baden in te smeren, als je huid nog vochtig is. Voor je haar is er bijvoorbeeld de CRLAB Conditioning Shampoo.

Vermijd daarnaast het gebruik van heet badwater en heet water tijdens het douchen, omdat dit je huid kan uitdrogen. Lauwwarm water is een betere keuze. Ook is het slim om milde, hydraterende zepen te gebruiken die je huid niet verder uitdrogen.

In sommige gevallen kan asteatotisch eczeem optreden, een huidaandoening die verband houdt met droge huid. Als je hier last van hebt, kan een dermatoloog specifieke behandelingen aanraden, zoals corticosteroïde crèmes of andere medicinale zalven.

Voor ouderdomsjeuk, een vaak voorkomend probleem bij asteatose, kan een dermatoloog aanvullende adviezen geven. Soms worden medicijnen voorgeschreven om de jeuk te verminderen.

Het is ook belangrijk om de huid te beschermen tegen overmatige blootstelling aan de zon en koude, droge lucht, omdat dit de symptomen van asteatose kan verergeren.

Hydraterende en verzachtende producten

Dermatologen adviseren vaak het gebruik van hydraterende crèmes of melk, samen met een verzachtende en rustgevende lotion. Deze producten helpen de huid vochtig te houden en verminderen de jeuk en irritatie die gepaard gaan met asteatose. Het is belangrijk om producten te kiezen die speciaal zijn ontworpen voor een droge huid en die ingrediënten bevatten die de huidbarrière kunnen herstellen. Merken zoals Dove bieden vaak producten aan die mild en hydraterend zijn.

Aderans Hair Center biedt verschillende produten aan voor een droge hoofdhuid, zoals de Anti-dandruff rehydrating Preshampoo. Het is aanbevolen om de huid direct na het baden of douchen in te smeren, wanneer de huid nog vochtig is, om het vocht beter vast te houden.

Specifieke behandelingen

In sommige gevallen kan uw arts een specifieke behandeling voorschrijven, zoals een zalf voor eczema of dermatitis, die kan helpen bij het verlichten van de symptomen. Hoewel corticoïden vaak weinig doeltreffend zijn bij asteatose omdat er geen echte huidletsels zijn, kunnen andere medicijnen of supplementen, zoals vitamine B, nuttig zijn.

Bij Aderans Hair Center bieden wij de CRLAB behandeling. De CRLAB haarspa-behandeling van Cesare Ragazzi is specifiek ontwikkeld om diverse hoofdhuidproblemen aan te pakken, waaronder een strak aanvoelende hoofdhuid, haarverlies en meer. Deze behandeling heeft zowel een medisch als preventief effect op haar- en hoofdhuidproblemen.

Levensstijlaanpassingen

Het is ook belangrijk om veel water te drinken om uitdroging van de huid te voorkomen. Een gezonde, evenwichtige voeding die rijk is aan essentiële vetzuren kan ook helpen de huid van binnenuit te hydrateren. Bovendien kan het dragen van ademende, natuurlijke stoffen helpen om irritatie te verminderen en de huid te laten 'ademen'.

Raadpleeg een dermatoloog

Voor persistente of ernstige gevallen van asteatose is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen. Zij kunnen een op maat gemaakte behandeling aanbieden en advies geven over producten die geschikt zijn voor uw specifieke huidtype.