Cafeïne schampoos: Koffie in je haar, werkt dat nou echt?

Droom je van voller en sneller groeiend haar? Je staat zeker niet alleen in deze wens. Net zoals vele anderen heb je vast al eens gehoord van allerlei haargroeimiddeltjes en vraag je je af of ze wel echt effectief zijn.

Eén zo'n populair middel is het gebruik van koffie voor je haar. Wil je meer weten over hoe koffie en haargroei samenhangen, en wat cafeïne precies doet voor je lokken? Dan zit je hier helemaal goed!

Is koffie echt goed voor je haar?

Eerst en vooral, laten we de hamvraag beantwoorden: wat doet dat kopje koffie eigenlijk voor je haar? Kan het, naast je een energieboost te geven, ook iets betekenen voor je lokken? Het antwoord is een volmondig ja!

Cafeïne schampoos: Koffie in je haar, werkt dat nou echt?

Maar wat maakt koffie dan zo'n haarwonder? Het geheim zit 'm in de cafeïne, rijkelijk aanwezig in die bruine bonen. Cafeïne is niet alleen een opkikker voor je energie, maar heeft ook tal van voordelen voor je haar:

  • Geeft je haarwortels een kickstart: Zoals je 's ochtends je cafeïne-shot nodig hebt, kunnen je haarwortels ook eenoppepper gebruiken. Extern aangebrachte cafeïne of matige consumptie kan de haargroei stimuleren.
  • Stimuleert de bloedcirculatie: Cafeïne kan ook de bloedstroom naar je hoofdhuid verbeteren, waardoor je haarwortels meer essentiële voedingsstoffen en zuurstof krijgen, belangrijk voor gezond haar.
  • Beschermt met antioxidanten: Koffie is meer dan cafeïne; het zit ook vol antioxidanten die je haar beschermen tegen schade door vrije radicalen. Een cafeïne-shampoo kan helpen je haar te beschermen tegen externe schade en het sterk en veerkrachtig te houden.
  • Natuurlijke kleuropfrisser: Sommigen gebruiken koffie om hun haar subtiel bij te kleuren, vooral voor het maskeren van grijze haren. Deze DIY-methode is geliefd onder koffie-enthousiastelingen door de natuurlijke voordelen vergeleken met chemische verf. Koffie kan een subtiele, tijdelijke tint geven.

Waar is het wetenschappelijk bewijs?

Wist je dat jouw dagelijkse kopje koffie meer voor je haar kan betekenen dan je denkt? Laten we eens duiken in de wetenschap achter cafeïne en haargroei. Dit is geen broodjeaapverhaal, maar echt onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.

Zo hebben studies aangetoond dat cafeïne een krachtige bondgenoot is in de strijd tegen haaruitval. Een opzienbarend onderzoek uit 2007 onthulde bijvoorbeeld dat cafeïne de haargroei daadwerkelijk kan stimuleren en zelfs de schadelijke effecten van testosteron op het haar kan neutraliseren. Dit is vooral hoopgevend nieuws voor mensen die kampen met alopecia androgenetica, een vorm van erfelijke haaruitval.

Een latere studie in 2014 liet zien dat cafeïne zowel bij mannen als vrouwen de haargroei kon verbeteren en de groeifase van het haar verlengde. En in onderzoek in 2018 werd aangetoond dat een cafeïne-oplossing bijna net zo effectief kan zijn als Minoxidil 5%, een veelgebruikt medicijn tegen haaruitval, bij mannen.

Een meer recent onderzoek in 2020 toont aan dat cafeïne minder bijwerkingen heeft en een goed middel is tegen haarverlies. Ook heeft de inname van cafeïne gunstige effecten op verschillende ziekten.

Dus, heb je zorgen over dunner wordend haar? Cafeïne zou wel eens je redder in nood kunnen zijn. Door het toevoegen van dit natuurlijke ingrediënt aan je haarverzorgingsroutine, kun je niet alleen haaruitval vertragen, maar ook de groei van je haren een boost geven.

Producten zoals de CRLAB Mask & Shampoo van Aderans Hair Center bevatten cafeïne. Naast een goede dosis cafeïne, helpen deze producten ook dankzij een diepe reiniging van de hoofdhuid. Het heeft een sterk ontgiftende, zuiverende en verzachtende werking.

Dus de volgende keer dat je een kop koffie drinkt of een cafeïneshampoo gebruikt, onthoud dan dat je een wetenschappelijk ondersteunde keuze maakt voor gezonder haar.