Winkelwagen

Trichotillomanie

Trichotillomanie (TTM) is een impuls- controle- stoornis, die zich dwangmatig uit door herhaaldelijk haren uit te trekken.

Dat zal op den duur leiden tot haarverlies.

Bij TTM trekt men meestal het hoofdhaar ertuit, gevolgd door wimpers, wenkbrauwen, arm- en beenharen, schaamhaar en snor- en baardhaar.

Wat is trichotillomanie?

Trichotillomanie is een psychische aandoening waarbij een persoon een onweerstaanbare drang heeft om eigen haar uit te trekken, wat leidt tot merkbaar haarverlies.

Dit gedrag kan gericht zijn op haar van verschillende lichaamsdelen, zoals de hoofdhuid, wenkbrauwen of wimpers. Mensen met trichotillomanie ervaren vaak een toenemende spanning voorafgaand aan het uittrekken, gevolgd door opluchting of bevrediging achteraf.

De oorzaak van trichotillomanie is niet eenduidig en kan variƫren; het wordt vaak geassocieerd met stress, angst of andere emotionele problemen. De behandeling van trichotillomanie is complex en kan cognitieve gedragstherapie, medicatie of een combinatie van beide omvatten.

Bewustwording en begrip zijn cruciaal voor mensen met deze aandoening, omdat het vaak leidt tot schaamte en sociale isolatie.

Het is belangrijk dat personen die lijden aan trichotillomanie professionele hulp zoeken om de onderliggende oorzaken aan te pakken en effectieve copingmechanismen te ontwikkelen.